Meglepő, de nagyon sokan nem tanulnak meg úszni, pedig aki egyszer megtanulja onnantól kezdve a tudás birtokosa. Hogyan is kezdjünk neki? Mennyi időre van szükségünk hozzá? Használjunk-e hozzá eszközöket?

Az úszás egy elég könnyen elsajátítható mozgásforma, bár lehetnek szélsőséges egyéni eltérések. A kezdeti lépéseket úszásoktató segítségével érdemes megtenni. Fontos, hogy rokonszenves legyen és meg tudjunk bízni benne. Úszástanulásnál egyszerre kell figye4lni a helyes levegővételre, a helyes technikára eközben pedig az erőnkre is szükség van. Ha ezeket megfelelően össze tudjuk hangolni, akkor, elmondhatjuk magunkról, hogy juhé: úszunk! Az úszás sebessége állóképesség kérdése.

Mennyi idő szükséges az úszás elsajátításához?

Ebben nyilván vannak eltérések. Van, akinek 8-10 alkalom elegendő és van, akinek 20-25 alkalomra van szüksége az alapok elsajátításához, hogy fenn tudjon maradni a vízen és rá találjon a levegővétel illetve a kar és lábtempó egyensúlyára. Az is befolyásolja, hogy hány évesen és milyen előzetes tapasztalatokkal kezdi el az úszóleckéket. A kisgyermek, aki még veszélyérzet nélkül boldogan pancsol a vízben jobban fog haladni, mint a felnőtt, aki lehet, hogy már túl van néhány az úszással tanulással kapcsolatos kudarcon.

Alap, hogy fenn tudd tartani magad a víz felszínén. Rá kell érezned, hogyan fordíthatod a saját javadra a víz felhajtó erejét. Ha ez megvan, már csupán a technikát kell csiszolni és haladni előre a vízben, aztán már a sebességet is lehet fokozni. Nagyon fontos a lélegzetvétel ritmusa. Ami gondot okozhat és persze nem igazán kellemes, hogy az orrodba befolyhat a víz. Ezen egy orrcsipesz segíthet.

Figyelj a légzésed ritmusára!

Amikor már megvan a helyes légzési ritmus és a vízen maradás is stabil akkor először elég lassú tempókat úszni, így is jól fogunk haladni a vízen.  Ha már jobban megy, akkor növeljük a távot és a tempót is fokozhatjuk. Az úszás elsajátításához idő és türelem is szükséges. Minél többet gyakoroljuk annál jobban fog menni logikus módon és hamar eljuthatunk oda, hogy szinte odafigyelés nélkül magától megy.

Leírva úgy tűnik, mindenkinek könnyen megy, de adjunk időt magunknak. Ami az úszásnemeket illeti a mellúszással érdemes kezdeni, aztán jöhetnek a kicsit nehezebbek is.